Friese jachtschotel vegetarisch

Deze jachtschotel komt uit het hoge noorden. Friesland wel te verstaan. De nagelkaas geeft een heerlijke smaak aan het gerecht en de linzen maken het gerecht helemaal af. Maak deze kruidige ovenschotel gerust een dag van tevoren. De smaken kunnen zo goed intrekken wat het extra lekker maakt wat mij betreft. Echt het proberen waard deze lekker ovenschotel!

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten

Ingrediënten

Voor 4 Perso(o)n(en)

Ingrediënten

1 stuks groene kool
1 stuks grote witte ui
2 tenen knoflook
1 kilo aardappelen
200 gram linzen (uitgelekt)
1 eetlepel kerriepoeder
0.5 eetlepels gerookt paprikapoeder
250 gram Friese nagelkaas
50 gram roomboter
0.5 eetlepels mosterd
200 mililiter warme volle melk
1 naar smaak peper en zout

Friese jachtschotel vegetarisch Werkwijze

  1. Zo maak je deze heerlijke ovenschotel
    • Snijd de groene kool in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd de rest in dunne reepjes. Kook deze reepjes 5 minuten in gezouten water en laat ze daarna goed uitlekken. 
    • Schil de aardappelen. Snijd ze in ongeveer gelijke stukken en kook ze in 20 minuten gaar. Stamp ze daarna fijn met 30 gram boter, melk, mosterd, peper en zout tot een mooie gladde puree. 
    • Snipper de ui en hak de knoflooktenen fijn. 
    • Laat de linzen uitlekken in een zeef. 
    • Verhit 20 gram boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en de knoflook ongeveer 5 minuten aan. Voeg de specerijen toe toe en bak 1-2 minuten mee. Voeg de uitgelekte groene kool toe en roerbak het geheel nog ongeveer 5 minuten. Zet het vuur uit en roer de linzen erdoorheen. 
    • Verhit ondertussen de grill van de oven. 
    • Rasp de nagelkaas grof. 
    • Vet een ovenschaal in. Doe hier het groene koolmengsel in. Verdeel de helft van de nagelkaas erover. Dek het geheel af met de aardappelpuree. Verdeel tot slot de rest van de nagelkaas eroverheen.
    • Zet de schaal in de oven en laat er in ongeveer 5 minuten een mooi bruin korstje op komen. 
  2. Eet Smakelijk!
  3.  

Opmerkingen

-Als je de ovenschotel een dag van tevoren klaarmaakt, verwarm deze dan afgedekt in de oven op 180 graden 30-45 minuten. Haal dan de folie eraf en laat hem nog een bruin kleurtje krijgen in 15 minuten. 

 

-Wil je toch liever een jachtschotel met vlees. Klik dan hier voor het recept. 

Wees de eerste om een beoordeling te schrijven