Nonnenvotten
De Limburgse nonnenvotten worden traditioneel gegeten tijdens carnaval. Maar ook als het geen carnaval is, zijn deze heerlijk! En heb je geen frituurpan? Bak ze dan in een gewone pan in zonnebloemolie!
Klaar in
10min
Bereidingstijd
40min
Wachttijd
2u
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
4
Partij(en)
100 ml lauwwarme melk |
25 g witte basterdsuiker |
7 g gedroogde gist (zakje) |
300 g bloem |
5 g zout |
0.5 stuks citroen, rasp |
60 g zachte roomboter |
1 stuks ei |
100 g suiker |
1 tl kaneelpoeder |
Nonnenvotten Werkwijze
- Meng de lauwwarme melk met de suiker en de gist. Roer even goed door en laat dan ongeveer 10 minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe in de kom van een keukenmachine de bloem, zout, citroenrasp, boter en het ei. Voeg ook het gistmengsel toe. Kneed met een deeghaak in ongeveer 10 minuten tot een mooi samenhangend deeg. Geen keukenmachine? Dan ouderwets met de hand kneden!
- Laat het deeg in een kom afgedekt met plastic folie ongeveer een uur rijzen.
- Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 60 gram per bolletje. Laat deze bolletjes op een bakplaat met bakpapier onder een theedoek ongeveer 15 minuten rusten.
- Maak dan van elk bolletje een nonnenvot: rol het bolletje uit tot een lange sliert en knoop 1 kant twee keer om de andere kant heen. Leg deze nonnenvotten weer terug op de bakplaat, dek af met de theedoek en laat weer 45 minuten rusten.
- Verhit ondertussen een frituurpan of zonnebloemolie in een pan tot 175 graden.
- Zet een bakplaat met bakpapier en daarboven een rooster klaar om de gebakken nonnenvotten op uit te laten lekken en af te laten koelen.
- Zet ook een diep bord klaar en doe hier de suiker en kaneel in. Roer goed door elkaar.
- Frituur de nonnenvotten één voor één in ongeveer 4-5 minuten goudbruin en gaar. Halverwege keren!
- Rol elke nonnenvot door de kaneelsuiker en strooi het er goed overheen.
- Eet ze het liefst vers en net gebakken, dan zijn ze echt het allerlekkerst!