Zeeuwse bolussen
Zeeuwse bolussen... een echte lekkernij... en helemaal niet zo moeilijk om te maken! De kunst is om na het bakken de bolussen omgedraaid te laten 'zweten'. Zo krijg je ze lekker kleverig!
Klaar in
10min
Bereidingstijd
10min
Wachttijd
1u 30min
Galerij
Categorie: | De thuisbakkerij |
Ingrediënten
Voor
8
Portie(s)
7 gram gedroogde gist |
140 ml lauwwarme melk |
250 gram bloem |
12 gram witte basterdsuiker |
1 stuks citroen - rasp |
5 gram zout |
50 gram roomboter, op kamertemperatuur |
80 gram bruine basterdsuiker |
5 gram kaneel |
Zeeuwse bolussen Werkwijze
- Meng de gist door de lauwwarme melk, roer door en laat even staan.
- Meng ondertussen in een kom de bloem, basterdsuiker, citroenrasp, zout en roomboter door elkaar.
- Giet het gistmengsel erbij en kneed tot het een mooi samenhangend deeg wordt.
- Leg het deeg in een kom, dek af met plastic folie en laat een uur rijzen.
- Kneed het deeg even goed door en verdeel het dan in 8 bolletjes.
- Rol deze bolletjes uit in lange slierten.
- Roer de basterdsuiker en kaneel door elkaar.
- Bevochtig de deegslierten met wat water (met je vingertoppen of een bakkwastje) en rol ze door de kaneelsuiker heen. Zorg ervoor dat ze heel goed bedekt, dat geeft straks de typische bolussmaak!
- Rol de slierten op als een slakkenhuis, stop het laatste stukje onder de bolus.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de bolussen nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm intussen de oven voor op 210 graden.
- Bak de bolussen in 10 minuten gaar.
- Haal uit de oven, zet er een andere bakplaat bovenop en keer de plaat in 1x om, zodat de bolussen op z'n kop liggen. Laat de andere bakplaat er bovenop liggen, zo kunnen de bolussen gaan 'zweten'.
- Haal na ongeveer 15-20 minuten de bakplaat en het bakpapier eraf en dek de bolussen nog even af met plastic folie. Laat nog ongeveer 5 minuten zo staan (ook dit helpt met het zweten!).
- Eet de bolussen lauwwarm of laat ze nog even afkoelen (wij konden niet wachten!)